Risk Ağırlıklı Varlıklar Nedir?


Risk ağırlıklı varlıklar, risk düzeyine göre ağırlıklandırılmış olan bir banka veya diğer mali mülkler tarafından tutulan varlıklardır. Varlıkların riskliliğini belirleyen bu sistem Birleşik Devletler Federal Reserve Board tarafından bir finansal başarısızlığı önlemek için bankanın ne zaman sahip olabileceğini belirlemek için kullanılır. Bir banka, risk ağırlıklı varlıklarının önceden belirlenmiş bir yüzdesini ölçen sermaye içermelidir. Her varlığa, ilgili risk miktarına dayalı bir risk ağırlığı atanır.  Güncel içerikli sitelerinizi makale siparişi verilebilir.

Bankalar için gerekli asgari sermaye miktarını belirlemek için risk ağırlıklı varlıkların kullanılması statik gerekliliklerden uzaklaşmayı temsil eder. Nakit olarak iyi stoklanmış bir bankanın, kredilere ve krediye aşırı bağımlı olanlardan daha mali açıdan daha sağlıklı olduğunu düşünüyoruz. Bu sistem, daha az istikrarlı girişimlerinin başarısız olması durumunda, bir bankanın karşılayabileceğinden daha fazla risk almasını önlemeye yardımcı olur.

Risk ağırlıklı varlık sisteminde belirli varlıklara, varlığın gerçek değeri ile çarpılarak belirlenen bir risk ağırlığı atanır. Kredi mektupları veya borç senetleri ve sıradan kredilerin her birinin risk ağırlığı 1.0, ipotek kredileri 0.5, bankalar arasındaki krediler ise 0.2 şeklindedir. Nakit ve devlet iç borçlanma senetlerinin risk ağırlıkları yoktur, çünkü bu varlıklara bir risk gelmez. Makalelerden yararlanmak adına makale siparişi adresine tıklamanız gerekiyor.
Örneğin, Bank A'nın $ 2,000 ABD Doları (USD) tutarındaki akreditifi, 500 ABD doları tutarında olağan kredileri, 600 ABD doları tutarındaki ipotek kredisi ve 1,000 ABD Doları değerinde bankalararası kredileri vardır. Risk ağırlıklarını bu değerlere uygun olarak kullanarak, 2.000 USD'ı 1.0 ile çarpılarak 2.000 USD elde edilir. 500 USD, 500 ABD doları elde etmek için 1.0, 300 ABD doları almak için 0,5, TL 200 ABD Doları almak için 0,2 ABD doları çarpılır. Bu toplamların tümünü bir araya getirmek, Banka A'ya risk ağırlıklı varlıkların toplamı olarak 3.000 dolar verir.

Bu toplamı kullanmak, bir bankanın bu riski karşılamak için elinde olması gereken sermaye miktarını belirler. ABD Federal Reserve Board düzenlemelerine göre, bir bankanın hisse senedi değerinin birikmiş kazançlarına eklenen 1. sermaye, risk ağırlıklı varlıkların yüzde 4'ünü eklemelidir. Sermaye benzeri borç, kredi zarar rezervleri ve Tier 1 sermayeyi içeren toplam sermaye, bu varlıkların yüzde 8'ini oluşturmalıdır. Yukarıdaki örnekte, A Bankası, risklerini dengelemek için 1.000 USD sermaye, 120 USD ve 240 TL sermayeye sahip olmalıdır. Kaliteli içerikler makale siparişi verilerek satın alınabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Fiziksel Varlık Nedir?

İşlem Tarihi Nedir?